СВЯТ

Украйна ще съди Полша, Унгария и Словакия заради забраните за украинско зърно

Киев ще съди Полша, Унгария и Словакия заради отказа им да отменят забраната за украински селскостопански продукти. Това заяви търговският представител на Украйна Тарас Качка в ексклузивно интервю за „Политико“.

Забраните, наложени от трите централноевропейски държави, имат за цел да предпазят фермерите им от рязкото увеличаване на износа на зърнени култури от украинската страна след блокадата на украинските пристанища на Черно море от страна на Русия. Управляващата партия в Полша е особено заинтересована да спре потока, тъй като нейната съдба на изборите на 15 октомври е тясно свързана с подкрепата на селските райони, които са огорчени от увеличаването на украинския селскостопански износ.

“Важно е да се докаже, че тези действия са юридически погрешни. Затова ще започнем съдебни процедури”, заяви Качка и добави, че Киев се готви да предприеме ответни мерки срещу полския износ на плодове и зеленчуци.

Трите държави се разбунтуваха срещу Европейската комисия, която миналия петък реши да разреши продажбите на украинско зърно в ЕС. Полша, Унгария и Словакия заявиха, че ще наложат собствени забрани за украинското зърно след решението на Комисията да прекрати ограниченията си. “В нашите очи тези мерки на Унгария и Полша са израз на пълно недоверие към Европейската комисия”, заяви ръководителят на търговската служба на Украйна.

“В продължение на много години Европейската комисия беше тази, която водеше търговските преговори и беше институцията, отговаряща за търговската политика на целия ЕС. И ние работехме на тази основа”, каза Качка и добави: “Системният подход на Будапеща и Варшава да игнорират позицията на институциите на ЕС в търговската политика, мисля, че ще бъде проблем за ЕС като цяло, защото там няма единство.”

Киев планира да съди страните в Световната търговска организация, а не чрез собственото си търговско споразумение с ЕС.

Докато Словакия просто удължи предишната забрана на ЕС за четири вида зърно, Полша наложи допълнителни забрани за украинското брашно и фураж през уикенда. Според Качка Унгария отива още по-далеч и забранява още 25 продукта, които не са били обсъждани преди, включително месо.

“Тези произволни забрани са нелепи”, каза Качка. “Смятам, че Унгария тук прави политическо изявление, че иска да блокира търговията с Украйна, както и да пренебрегне напълно Брюксел”.

Правителствата в Будапеща и Варшава заявиха, че действат, за да защитят своите земеделски производители от рязкото увеличение на украинските продукти, което е понижило цените, но Качка отвърна, че тази аргументация е погрешна: “Забраната на Полша няма да помогне на земеделските производители, няма да повлияе на цените, защото цените са глобални – това, което правят, се основава на общественото мнение.”

Служител на ЕС заяви пред „Политико“, че Брюксел се надява да разреши въпроса, като накара Киев да наложи собствени ограничения върху износа в случай на внезапен скок.

Запитан за тази потенциална сделка, Качка заяви, че Киев е готов да “поеме отговорността да гарантира, че износът от Украйна няма да създаде цунами в съседните страни” и ще наложи система от лицензи за износ на зърно в “реално време”, за да може едновременно да “забави” износа към съседните страни и да позволи на Украйна да “реагира бързо”, ако бъде засечен скок.

Facebook Comments