България

Учебната година започва присъствено, всяко училище с готов екшън план

Новата учебна година ще започне присъствено в реална училищна среда, но всяко училище трябва да има екшън план за преминаване към дистанционно обучение заради пандемията от коронавирус. Това стана ясно след проведената работна среща с участието на експерти от здравното и образователното министерство.

До 25 август на образователните институции ще бъдат предложени два протокола – един за организацията на учебната дейност (с препоръчителен характер, където ще има широк, отворен списък, от възможности за прилагане от училищата при кризисна ситуация) и един за медицинската страна на проблема (със задължителни мерки за спазване от всяко училище).

В първите дни на септември всяко училище трябва да има разработен екшън план за дейностите за превключване за кратко време към дистанционно обучение. Ще бъдат предложени промени в Наредбата за приобщаващо образование за залагане на допълнителни възможности за наваксване на пропуснат учебен материал при натрупани определен брой отсъствия. Ще бъде предложена възможност всяко училище да избира какъв тип родителски срещи да приложи – в реална или в дистанционна среда.

В протоколите ще бъде включена информация за това дали ще се изискват или не маски в класните стаи, начините за реализиране на учебните дейности по специфични часове като физическо, музика, информатика, както и провеждането на храненето в стола и други специфични особености.

За присъствено начало на учебната година се обявиха и синдикатите. Синдикат “Образование” на КТ “Подкрепа” предлага правителството да поеме разходите за PCR тестове на учители, деца и ученици при съмнение и препоръка от директора на училището. В позицията се казва, че “дистанционното обучение имаше своя исторически ефект и своите достойнства”, но вече е част от историята.

Facebook Comments