СЛИВЕН

Училището в Сотиря ще получи държавно финансиране за довършване на допълнителния корпус

Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ в сливенското село Сотиря ще получи средства от държавата за строителството на допълнителната учебна сграда.

Учебното заведение е сред 33-те детски градини и училища в страната, които с решение на правителството от днес ще получат финансиране общо за 6 млн.лева за продължаване на реконструкцията на нови модерни постройки и нови учебни корпуси. С Постановление на Министерския съвет средствата ще бъдат добавени към бюджета на програмата на Министерството на образованието и науката за строителство и ремонти на образователни институции в периода 2020 – 2022 г.

Допълнителният учебен корпус се изгражда заради нуждата на училището в Сотиря от още помещения, за да бъде въведен едносменен образователен процес, съобщи директорката Женя Георгиева. В новата сграда ще има 10 учебни стаи, столова за децата, санитарни възли. Строителството започна през 2019 г. със собствени средства на училището в размер на над 500 хил.лева. През 2020 г. обектът бе одобрен за финансиране по програмата на МОН, усвоени са средства за над 140 хил.лева.

Към днешна дата сградата е готова в груб строеж, завършен е покривът й, поставена е дограма, изградена е инсталацията за отопление. В момента се работи за поставянето на инсталациите за В и К и електричество. Предстои измазване на постройката от вътре и отвън, довършване на подовите настилки, осигуряването на обзавеждане и оборудване.

В ОУ „Паисий Хилендарски“ се обучават над 350 ученици от 1 до 7 клас.

Facebook Comments