БЪЛГАРИЯ

Учителите готови да протестират за по-високи заплати

Наред с недоволството в други сектори на страната, учителите също са в готовност да протестират с искане за по-високи заплати. Това съобщиха от синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” в съобщение до медиите, което представя резултатите от проведена от синдиката анкета.

Учителската заплата достигна ниво 125% над средната брутна за страната през последните 6 години. Но – твърди синдикатът – поради високата инфлация реално средните заплати на учителите са намалели на 115%.

94.3% от анкетираните са отговорили, че инфлационният индекс им е повлиял много силно по отношение на семейните бюджети за физическа издръжка, а само 6% са отговорили, че се справят нормално с увеличението на цените.

91.4 % от респондентите са заявили своето очакване за увеличение на работни заплати с повече пари за образование за 2023 г.

79.3% от участниците са отговорили, че увеличение на учителските заплати с 30 % ще бъде адекватен отговор на големия натиск от инфлацията,15.6 % смятат, че 25 % увеличение би било достатъчно, а 5.5 % мислят, че 20% увеличение е релевантно в настоящия момент.

Въпреки очакванията на работещи в системата, че с политически отговорно отношение на управляващите ще се осигури очакваният по – висок размер на средствата за образование, то огромна е готовността за отстояване на тези очаквания при липса на политическо решение в националния образователен социален диалог.

64.6% от анкетираните са заявили своята готовност за участие в протестни действия и митинги, а 59 % от респондентите са заявили участие в ефективни стачни действия.

В анкетата са участвали 94% учители; 190 директори; 3% непедагогически персонал и заинтересовани. Средната възраст на анкетираните е 54.8 години.

Синдикат „Образование“ запазва стачна готовност при появилото се социално напрежение в системата на образованието и ще започне подготовка за протестни или ефективни стачни действия при липса на увеличение на учителските заплати в бюджет 2023 г., се казва още в прессъобщението.

Facebook Comments