ЛЮБОПИТНО

Филмът „Кавал парк“ с премиера на 25 февруари в Сливен

Документалният филм „Кавал парк“, който разказва историята на един американец от руски произход, влюбен в България, гостува на сливенската публика.

Лентата с вълнуващата история на Александър Еплер, разказана от режисьора и сценарист Богдан Дарев, ще бъде прожектирана в кино „Агликина поляна“ в Сливен на 25 февруари от 19.30 часа.

Документално-художествената лента „Кавал парк“ ни представя сюрреалистичния образ на Александър Еплер, американец от руски произход, но българин по душа. Той е с руско потекло, живял в САЩ и пристига в България през 70-те години. Едва на 16 години го приемат да учи да свири на кавал при най-добрите в музикалната консерватория в Пловдив. Учи автентични български мелодии от Никола Ганчев и Драган Карапчански. Става първият ученик, овладял до виртуозност тънкостите на българския духов инструмент. Любовта му към българския инструмент, нашия фолклор и култура е изключително голяма. Той свири по всички краища на света. В трогателната си история Еплер ни учи на любов към България, към нашия фолклор, природа, бит и култура, а неговата несбъдната мечта е един ден да се върне в България.

Продължителността на филма е 100 минути и в него звучи музика, изпълнена от Александър Еплер, Жеко Ангелов, Тодор Киров, Николай Докторов, Васил Денев, Дамян Йорданов, Николай Таслаков, Росен Иванов и Маймон Милер.

„Кавал парк“ е българско-американска продукция, чиито снимки започват през 2016 година в Сиатъл. Следват снимачни дни в Пловдив, Камено, Лос Анджелис, Сан Диего, Сан Франциско и Чикаго. През 2022 г. приключва монтажът по филма,  казва режисьорът Богдан Дарев.

„Кавал парк“ е толкова документален филм, колкото е и художествено произведение. Целта ми беше да заснема и монтирам филма като повест, като писмо към бъдещите поколения на България”, казва Дарев. По думите му в рамките на световното си турне из Европа и Америка през 2022 г., „Кавал парк“ е предизвикал силен зрителски интерес в повече от 50 града.

Филмът е осъществен изцяло с дарения и подкрепата на българи, живеещи в Америка, и американски граждани, любители на българския фолклор и култура. Музиката е на Александър Еплер, Жеко Ангелов, Тодор Киров, Николай Докторов, Васил Денев, Дамян Йорданов, Николай Таслаков, Росен Иванов и Маймон Милер. Участват Васил Денев, Жеко Ангелов, Тодор Киров, Петър Алексиев-Усмивката, Черил Спасоживич, Изуми Феърбанкс, Джинджер Ръсел, Дамян Йорданов, Николай Таслаков, Росен Иванов, Даниела Найберг, Калин Крумов, Богдан Дарев и дакелът Бончо.

Режисьорът Богдан Дарев живее и твори в Сиатъл. След 23 години в странство поема пътя към България за първи път. Така и осъществява документалния филм „Там“. До момента в биографията му има заглавия като „Тази баба“, „Хармония“, най-новия му филм „Спица“ и други.

“Кавал парк” е определян от критиците и медиите като един от най-затрогващите уроци по българолюбие на голям екран през последните години.

Билети за прожекцията на “Кавал парк” могат да бъдат закупени на касата на кино „Агликина поляна“.

Facebook Comments