БЪЛГАРИЯ

Шест партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес

Шест партии влизат в парламента, ако изборите бяха през юли. Това показват данните от последното социологическо проучване на електоралните нагласи, проведено от агенция „Тренд“.

ГЕРБ остава лидер с 24.8%. Следват ги „Продължаваме Промяната – Демократична България“ с 19.1% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. Третото място остава за „Възраждане“ с подкрепа от 15.5% от гласуващите, следвани от ДПС (13.7%) и БСП (8.6%).

„Има такъв народ“ остава точно на прага на парламентарната бариера с 4%. Опцията „не подкрепям никого“ продължава да расте за пореден месец, като през юли достига нива от 6.3%.

Повече от половината (52%) българи са против провеждането на предсрочни парламентарни избори, докато една четвърт (25%) са на противоположното мнение. Нов парламентарен вот се подкрепя сред мнозинството от привържениците на „Възраждане“ и БСП.

Проучването на “Тренд” е по поръчка на вестник „24 часа”. Изследването е реализирано в периода между 4 и 11 юли 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю “лице в лице” сред 1001 души на възраст над 18 години. 

Facebook Comments