СЛИВЕН

Ще „попари“ ли ТЕЦ-ът сливналии с увеличение на цената на топлата вода?

Стойността на пределната цена за битова гореща вода ще се запази в размер на 9,00лв./куб.м. с ДДС за всички оставащи месеци до началото на отоплителен сезон 2020/2021 г. За това информират от Топлофикация – Сливен.

Очаква ли се промяна на цената и колко ще плащат потребителите на ТЕЦ-а от есента, ще стане ясно в следващите месеци.

Репортер на „Канал 6“ се възползва от възможността да зададе своите въпроси чрез обаждане на националния телефон 0700 89 030, обявен от Топлофикация – Сливен, но оттам заявиха, че към този момент не разполагат с исканата от нас информация.

Междувременно в града тече трескаво монтиране на топломери с дистанционно отчитане.

От Дружеството информират своите клиенти, които не желаят да поставят уреди за дялово разпределение на отоплителни тела, че са задължени да подадат заявление за отсъединяване на радиаторите и да заплатят съответната сума за извършване на услугата.

Според друго изискване на Топлофикация – Сливен, всички абонати следва да нямат задължения към Дружеството, а ако имат, трябва да сключат споразумение за разсрочено плащане.

По този въпрос в редакцията на „Канал 6“ бяха получени редица сигнали от граждани. Опасенията на абонатите на Дружеството са, че клиентите, които са редовни платци и нямат задължения към ТЕЦ-а, могат да останат на студено тази зима заради своите съседи, които имат просрочени сметки за парно и топла вода. Граждани алармират, че се създава напрежение между живущи в различни квартали на Сливен.

Екипът на „Канал 6“ се обърна към юрист с въпрос дали Законът за управление на етажната собственост предвижда възможност, чрез която едно домакинство може да бъде задължено да заплати натрупаните си задълженията към съответното търговско дружество.

Отговорът е категорично не. Не може. Може да задължи живущите във входа да си платят сметката за ток на стълбището или таксата за поддръжка на асансьора, но не й да накара съседа от 4-тия етаж да се изплати на ТЕЦ-а, било то и разсрочено.

Каква е възможността оттук нататък пред коректните абонати? Ще могат ли да ползват парно без да са монтирали уреди за дистанционно отчитане и съответно без да изпълнили поставените от Топлофикация – Сливен условия. Допустимо ли е? Може или не може?

Ще попитаме ТЕЦ-а и за това…

 

Facebook Comments