ЛЮБОПИТНО

Ясни са имената на лауреатите на Десетия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов”

Ясни са имената на лауреатите на Десетия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов”. Подадени за участие бяха 62 книги на автори от цялата страна – Харманли, Перник, Бургас, Пазарджик, Мездра, Нова Загора, Пловдив, Мадан, София, Сливен, Ямбол и др. В конкурса участват и 31 автора, които са издали дебютната си стихосбирка. Те са представители на писателската гилдия на София, Разград, Разлог, Варна, Нови Пазар и др.

Със Заповед на кмета на Община Сливен Стефан Радев беше назначено жури, което да определи носителите наградите. Председател на комисията е съпругата на Дамян Дамянов – поетесата Надежда Захариева. Участниците оценяват и: поетесата Валентина Радинска – носител на наградата на Община Сливен за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2014 г., Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в Ямбол и носител на наградата „Дамян Дамянов” за 2008 г., Деньо Денев – поет, носител на наградата „Добри Чинтулов” за 2013 г., и носител на наградата „Дамян Дамянов” за 2012 г., и д-р Росица Петрова-Василева – директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен.

Наградата „Дамян Дамянов” за 2024 г. получава Кръстьо Раленков от гр. Пловдив .

Кръстьо Раленков е роден през 1965 г. в гр. Панагюрище. Завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски”. Автор е на няколко поетически книги – „Денят на еднодневката”, „Кислород”, „Смъртта разпитва вече кой си”. Има публикации в периодичния печат и редица литературни издания.

Той получава плакет, диплом и парична премия в размер на 1 500 лв., осигурени от Община Сливен.

Награда за дебют се присъжда на Анастасия Стоева от гр. София.

Анастасия Стоева е критик, поет, дизайнер, илюстратор и аниматор, изучавала анимационно кино в Нов български университет. Публикува разкази, статии, сценарии и стихове в различни периодични издания. Пише редовно за културното издание „Програмата”, където работи като отговорен редактор до 2023 г. От 2023 г. е графичен дизайнер в издателство Musagena.

Наградата за дебют се предоставя от Агенция Компас – Сливен – грамота и ангажимент за издаване на следващата книга на отличения автор.

Връчването на наградите на отличените творци ще се състои на 14 май 2024 г. от 18.30 ч. в зала „Сливен” . В награждаването специално участие ще вземат младежите от театрална трупа „Опит за летене” и Рок-група „Монолог” при Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”.  

Facebook Comments