Свят

9 май – Ден на победата и Ден на Европа

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г., в Париж, Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима. Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

На 9 май отбелязваме и Деня на победата. На днешната дата се навършват 75 години от края на Втората световна война. Дeнят нa пoбeдaтa e прaзник пo cлучaй пoбeдaтa нa CCCР нaд Нaциcткa Гeрмaния във Вeликaтa Oтeчecтвeнa вoйнa. Уcтaнoвeн e c укaз нa прeзидиумa нa Върхoвния Cъвeт нa CCCР oт 8 мaй 1945 и ce прaзнувa вcякa гoдинa нa 9 мaй и дo днec.

Традиционният внушителен пешеходен парад няма да се проведен, но ще има демонстрация на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия заради епидемията от коронавирус.

Facebook Comments