ИНТЕРВЮТА И КОМЕНТАРИ СЛИВЕН

91-годишният Иван Попов от Нова Загора: За 15 минути проблемът с високото очно налягане бе отстранен

Резултатите от приложението на новия микропулс лазер са впечатляващи

Аз съм геодезист, работил съм в кадастъра в Нова Загора, в Окръжния съвет в Стара Загора, в комплекса Марица-изток и в Транспортни войски. През 1991-ва се пенсионирах. Професията със сигурност е оказала влияние върху очите ми, защото дълги години съм работил с оптика, с  теодолит, с нивелир и с други прецизни инструменти, които изискват взиране и точно око. В мините следяхме с един колега за движението на земните пластове и възможността от свличания. На всеки 15 дни правехме замервания, независимо от атмосферните условия.

Сега съм на 91 години и продължавам да се наслаждавам на живота. Радвах се на доста добро зрение, но преди 6 години се появиха по-сериозните проблеми. Първо с дясното око – вдигах един стълб и получих кръвоизлив, който буквално ми закри централното зрение. Остана ми периферното, с което и днес гледам, доколкото мога. Преди 2 години, пък, стана беля с лявото око. През него виждам, като през тръбичка, тъй като ми остана само централното зрение, а изчезна периферното.

Отидох при д-р Камбурова – очен лекар в Нова Загора, която ми  направи изследвания и установи катаракта на двете очи, глаукома на двете очи с високо налягане. При измерването му апаратът показа 27 единици, а нормалните стойности са под 20. Назначиха ми терапия. Сменихме 4 вида капки, отделно ми предписаха и хапчета. Някои от тях ги нямаше в България, та синът ми ходи до Турция да ги купува. Лечението продължи месеци наред, но при всеки преглед очното налягане продължаваше да бъде твърде високо – 25-26. В средата на март тази година д-р Камбурова предложи да ми направят лазерна интервенция на окото, която лично тя извърши, но ефект отново нямаше – налягането си остана около 25. Мина още месец  и отново говорихме с д-р  Камбурова, като тя ми обясни, че има възможност за интервенция с нов микропулс лазер. Отидох в Стара Загора в медицински център “Верея” (бившата Военна болница), където лично д-р Джелебов извърши манипулацията. Тя продължи около 15 минути и беше напълно безболезнена. Не почувствах въобще, че нещо се случва с окото ми. На другия ден отидох на контролен преглед и за радост апаратът отчете 10. От 26 до 10! Лекарите се изненадаха приятно, защото може би, като към всяко ново нещо, нямаше как да са 100% сигурни в ефекта, но действието на микропулс лазера е факт. С моята лекарка наистина си отдъхнахме с облекчение, защото близо година водихме борба, а резултат все нямаше. По-спокоен съм вече и след контролните прегледи. Като един от първите пациенти, на който е приложено това лечение, препоръчвам на всички хора, които имат подобен проблем, да не го отлагат, а да се свържат с д-р Камбурова и с лекарите от МЦ “Верея”, за да попитат за манипулацията и да забравят за високото очно налягане. Благодарен съм на целия им екип за отношението и грижите им и знам, че това са точните хора.

Радвам се на времето с внуците си и на правнука, на срещите с приятели и разговорите с тях. Ловът, риболовът и лозята вече ги позабравих, като хоби, но следя още футболните мачове, макар че тия нашите отбори нямат общо с това, което беше преди години. Подкрепям “Берое”, защото е от символите на региона ни, а от грандовете съм за ЦСКА.

Facebook Comments